Wanneer laat je je peuter niet meer slapen overdag?

slapen overdag

Tot wanneer laat je je peuter slapen overdag?

Slapen overdag, het bekende middagdutje: Slapen is enorm belangrijk voor peuters, slapen zorgt ervoor dat ze alle indrukken die ze gedurende de dag opdoen, goed kunnen verwerken. Maar hoeveel slaap heeft jouw peuter ongeveer nodig, en is het nog nodig je peuter overdag een slaapje te laten doen? Niet elke kind of peuter heeft evenveel slaap nodig. Ook de slaapbehoefte kan variëren gedurende de ontwikkeling van het kind. Het is dus erg moeilijk om aan te geven hoeveel slaap je peuter nodig heeft, dit is met elke peuter weer anders. Zolang je peuter ’s morgens makkelijk wakker wordt en overdag niet moe of vervelend is, kun je er van uitgaan dat je peuter voldoende slaap krijgt. Gemiddeld genomen kun je de volgende opsomming als leidraad gebruiken:

Tabel: peuter slapen overdag

Leeftijd Dagslaap Nachtslaap Totaal
18 maanden 2 uur 11,5 uur 13,5 uur
Twee jaar 1,5 uur 11,5 uur 13 uur
Drie jaar 1 uur 11,5 uur 12,5 uur

Een klein middagslaapje doen

De meeste peuters zijn gewoon nog toe aan een middagslaapje of klein dutje. Het is goed om de vele indrukken van de dag tussendoor te kunnen verwerken. Bij de meeste peuters duurt een middagslaapje tussen de één uur en drie uur. Maar ook dit verschilt per kind, sommige kinderen houden bijvoorbeeld liever twee korte slaapjes overdag. Als je peuter geen behoefte meer heeft aan zijn middagslaapje dan zal je peuter dit vanzelf gaan aangeven, kijk dus goed naar je peuter en zijn slaapbehoefte.

Gordijnen open of dicht bij een middag slaapje?

Het verschilt per baby / peuter / kind of die liever in het donker slaapt overdag of juist met nog enige lichtval in de kamer. Sommige peuters raken een beetje het verschil tussen dag en nacht kwijt als tijdens het middagdutje de kamer ook donker gemaakt wordt, en functioneren beter als de kamer nog wat daglicht naar binnen krijgt. Andere peuters kunnen kunnen juist maar niet in slaap vallen vallen als er ook maar een straaltje licht de kamer binnenvalt. Kijk dus goed naar je peuter naar waar ze het beste bij slapen.