Ik word mama van mijn eerste kindje!

Mama!

Mama!

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, gaat er van alles door je heen. Je wordt een moeder, er is straks een kindje wat jou mama gaat noemen, naar je opkijkt en blij wordt van de aandacht die je hem of haar geeft. Een enorme verantwoording, waarbij je je misschien nog wel afvraagt of je er wel helemaal klaar voor bent. Ook je relatie zal wat te verduren krijgen, hoe blij jullie ook zijn met de komst van het kleintje, er zullen beslist moeilijke of pittige perioden aankomen. Jij bent degene die de baby draagt, en het meeste onderhevig aan veranderingen. Maar ook je partner krijgt wel wat te verwerken zodra hij weet dat hij een papa wordt.

Door goed met elkaar te communiceren is elk probleem op te lossen. Het kan heel goed zijn dat door de hormonen je tijdens de zwangerschap niet helemaal jezelf bent, er gebeurt van alles in je lichaam en soms weet je zelf ook niet goed hoe daar op te reageren of daar mee om te gaan. Praat hier dan ook gewoon over, het is iets wat elke vrouw die zwanger is geweest wel herkend. Door te praten over je gevoelens help je ook je partner door hem erbij te betrekken en het samen aan te pakken.

Voor de eerste keer zwanger zijn is best spannend. Wat moeten we allemaal in huis doen voor de komst van de baby? Wat moeten we verder allemaal regelen? Hoe zal het straks zijn als de baby er eenmaal is? Hebben we straks nog wel tijd voor onszelf? Een kind opvoeden, ben ik er wel klaar voor om mama te zijn?

Bewust of onbewust, je hebt vast een idee hoe je kinderen zou willen opvoeden. De meeste mensen kijken hierbij vooral erg terug op hun eigen jeugd, waarbij ze alle leuke dingen die ze nog herinneren uit hun eigen jeugd, opnieuw willen beleven met hun kinderen of ze hetzelfde plezier gunnen als zij zelf daar aan hadden gehad. Ook wordt er hier vaak naar de vaders en moeders gekeken, wat vond je vroeger echt leuk om met je vader of meder te gaan doen, en wat vond je nou altijd vreselijk als je iets moest doen, of juist niet mocht? Als je uit jouw jeugd nog kan herinneren hoe vreselijk je het vond dat je van je vader en moeder in het weekend altijd netjes gekleed moest zijn, dan is de kans groot dat jouw kinderen dat niet hoeven.

Na de bevalling is het moment daar: je eerste ontmoeting met je baby

Na een bevalling zijn jullie meestal allebei klaarwakker en uitgeput. Je baby heeft zijn oogjes die eerste uren meestal nog wijd open. De baby wil vooral het gezicht van zijn mama goed bestuderen. Buik tegen buik aanliggen vlak na de bevalling is een bijzondere ervaring en zorgt dat je rustig kennis kunt maken met je baby, de baby zal kalmeren van de hartslag van mama. Gebruik al je zintuigen om erachter te komen wat het karakter van je kind is, wat hij wel en niet fijn vindt en waar hij gevoelig voor is. Iedere ouder en kind verstaan lichaamstaal. Het is een kwestie van oefenen om er zo bedreven in te worden dat je kunt inspelen op de behoeftes van je baby. Meer aandacht en warmte of juist meer rust, meer uitdagingen of meer eten.

Zwangeragenda 468x60