Geboorte aangifte doen bij uw gemeente?

geboorte aangifte baby

geboorte aangifte baby

In Nederland is het verplicht aangifte van uw pasgeborene te doen in de gemeente waarin uw kind is geboren, bij de afdeling Burgerlijke Stand. In eerste instantie is het altijd de vader of moeder die aangifte doet van de geboorte van hun kindje.

In sommige gevallen is het niet mogelijk dat de de vader of moeder dit doet, dan moet het iemand zijn die bij de geboorte van het kind aanwezig is geweest (getuige), dit kan ook een verloskundige zijn of familielid. Als niemand aangifte kan doen van de geboorte van het kind dan zal de burgemeester van de betreffende gemeente deze taak op zich nemen. Uiteindelijk zal een geboorte aangifte dus altijd plaatsvinden, het verzuimen ervan kan tot een dikke boete leiden.

De geboorte aangifte

Let op, de geboorte aangifte moet plaatsvinden maximaal drie (werk)dagen na de bevalling, waarbij de geboortedag zelf niet meetelt. Als u te laat bent met de aangifte dan kan dat een hoge boete opleveren.

Als u de geboorte van uw kind wilt aangeven dan zijn de volgende documenten belangrijk:

  • geldig identiteitsbewijs
  • geboortebericht verloskundige (indien in ziekenhuis geboren)
  • akte van erkenning (indien kind al voor geboorte is erkend)
  • akte van naamskeuze (indien bij akte van erkenning de achternaam reeds is vastgelegd)

Al bij de geboorte aangifte de ambtenaar van de Burgerlijke Stand de geboorte akte opmaakt, controleer dan goed of de naam of namen van uw kind goed is/zijn genoteerd. Bij de aangifte wordt de pasgeborene geregistreerd in het BRP (Basis Registratie Personen) en krijgt een BSN (Burger Service Nummer). Aan de aangifte en registratie zijn geen kosten verbonden. Het is wel erg lastig om naderhand een naam nog gewijzigd te krijgen, dus controleer de ambtenaar ook op spelfouten in de naam van het kind.

Veel succes met de geboorte aangifte van je pasgeboren baby!