De eerste weeën zetten in voor de bevalling, wat nu?

De eerste weeën

De eerste weeën

Als dit je eerste bevalling wordt, dan is het na 9 maanden zwangerschap soms nog even aanvoelen wanneer de eerste wee nu precies inzet. Gedurende de zwangerschap kun je wel vaker last hebben van een pijntje in de buik maar juist rond de tijd van de bevalling is dit natuurlijk uiterst verdacht, was dat nou een kraampje in mijn buik of waren dat nou de eerste weeën? Hoe herken je de eerste echte wee? 

Meestal is het zo, als je twijfelt heb je nog geen echte wee, als de eerste weeën inzetten dan voel je dat meestal toch vanzelf aan. Wanneer je vliezen zijn gebroken of als je weeën hebt gaat de bevalling beginnen. Bel de verloskundige als om de 3 tot 4 minuten (bij eerste bevalling) of om de 5 minuten (bij 2e of 3e bevalling) komen of als de vliezen zijn gebroken. Het kan zijn dat je wat bloedverlies hebt, dit is normaal. Als je heel erg veel bloedverlies hebt bel dan ook met de verloskundige om te overleggen.

De verloskundige voelt regelmatig tijdens de ontsluiting hoe het hoofdje van de baby ligt. Dit kan soms vervelend aanvoelen, vooral bij gespannen spieren, wat je natuurlijk wel hebt bij je eerste weeën. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen en op de ademhaling te letten.

Natuurlijke pijnstillers komen vrij bij de eerste weeën…

Zodra de bevalling op gang komt maakt je lichaam het hormoon endorfine vrij, een soort natuurlijke pijnstiller. Door deze endorfine kun je de weeën beter verdragen (je pijngrens ligt dan als het ware hoger). Een ander hormoon dat vrijkomt, heet oxytocine. Oxytocine zorgt weer voor sterke weeën, wat nodig is om tot een volle ontsluiting te komen. Stress en kou hebben een remmende werking op de aanmaak van deze hormonen, waardoor de bevalling moeilijker/pijnlijker wordt. Daarom is het zo enorm belangrijk om in een warme, vertrouwde omgeving te bevallen.