De eerste herinneringen van je baby – hoe werkt dat precies?

De eerste herinneringen van je baby

De eerste herinneringen van je baby

Er werd altijd gedacht dat de eerste herinneringen van je baby pas rond het vierde jaar gemaakt wreden, maar dat lijkt inmiddels achterhaald. Het liefst zie je dat je kind vol zit met mooie herinneringen aan zijn vroegste jaren, maar hoe zorg je ervoor dat je kind zich er later nog iets van herinnerd?

Die mooie zomerdagen met het zwembad in de tuin, de uitstapjes naar de dierentuin of het logeren bij opa en oma – wat weet jouw kind hier op latere leeftijd nog van?

Er zijn na vele onderzoeken steeds meer aanwijzingen dat het geheugen van een baby al in de baarmoeder actief is, en dat in een baby al in de baarmoeder dus ervaringen kan opslaan.

Dit gebeurd dan nog in heel eenvoudige vorm, maar bekend is bijvoorbeeld dat babies al in de baarmoeder omgevingsgeluiden kunnen herkennen (of de stemmen van papa en mama die tegen de dikke buik aan het praten zijn). In feite zijn dat de eerste stapjes naar herinneringen aanmaken in de vorm van herkenning.
Eenmaal geboren gaat alles in sneltreinvaart. Een pasgeborene begint meteen al met het opslaan van handelingen en gebeurtenissen. De baby heeft op dat moment nog geen controle over zijn eigen lijf, dus kan dingen nog niet nadoen, maar alles wat hij of wij ziet wordt al geregistreerd en opgeslagen in het geheugen. Een baby van een half jaar oud kan zich een gebeurtenis van de vorige dag nog herinneren, een baby van een jaar oud heeft al een geheugen van rond de drie maanden. Naarmate de baby een paar maanden ouder is, meer controle over zijn lichaam heeft en vooral zelf speeltjes kan pakken en op ontdekking gaat, begint het opslaan in het geheugen een beetje vorm te krijgen. Vanaf nu kun je je baby ook echt dingen gaan leren, zoals het verschil tussen ja en nee. Dat kon voor die tijd ook al spelenderwijs, maar na een jaar is het geheugen er ook pas echt klaar voor. Dat zal bij de ene baby wat sneller verlopen dan bij de andere, vooral de babies die al vroeg alles zelf willen doen, hebben hier een streepje voor.

De eerste herinneringen van je baby

Het is soms best jammer dat de meeste herinneringen van je baby al snel verloren gaan. Probeer zelf maar eens na te denken over wat jouw eerste herinneringen zijn. Meestal zijn de vroegste herinneringen die je als volwassene hebt, herinneringen van toen je rond de 3 jaar oud was. Alles daarvoor is blanco, soms hooguit een gevoel of beeld wat je nog hebt als herinnering, maar de eerste echte duidelijke herinnering is meestal pas vanaf het derde jaar. Er werd altijd gedacht dat de eerste herinneringen van je baby rond het vierde jaar worden opgeslagen, maar dat is dus al veel eerder hetzij in wat primitievere vorm. De eerste herinneringen zullen doorgaans van rond het derde jaar komen.

Taal is een heel belangrijk aspect binnen de ontwikkeling van het geheugen. Een dreumes van 1 of 2 jaar kan wel al wat woordjes, maar van echte zinnen is nog geen sprake. De eerste herinneringen van je baby zullen dus ook nog enigszins primitief worden opgeslagen, gekoppeld aan de woordjes die daarbij horen. Zo rond het derde jaar beginnen ze met het formuleren van kleine zinnetjes, deze taalontwikkeling zorgt er ook voor dat de herinneringen bewuster worden opgeslagen. Herhaling is een belangrijk aspect om van een herinnering ook echt een bewuste herinnering te maken. Kinderen die veel ‘zelf willen doen’ hebben hier een klein streepje voor, doordat zij op eigen houtje ondernemen worden alle herinneringen bewuster opgeslagen.